Echipa de studenţi din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, din care face parte şi zălăuanul Andrei Chiş, a obţinut locul I la un concurs internaţional, destinat machetelor rezistente la cutremure. Clădirea de 29 de etaje construită de ei, din lemn, a rezistat la simularea a trei cutremure, din care ultimul a avut o intensitate de 10 grade pe scara Richter. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 31 martie – 3 aprilie, tinerii învingând echipe de la universităţi celebre din Statele Unite ale Americii, Canada sau Turcia.
Studenţii români au lucrat şase luni la construirea machetei, după cerinţele stricte impuse de juriul competiţiei, iar secretul succesului, după cum au mărturisit aceştia, a constat în modul în care a fost concepută clădirea rezistentă la cutremure. „Numărul mare de stâlpi ajută la solidizarea structurii şi sistemul structural, adică cum au fost puse contravânturile şi grinzile. Am gândit în aşa fel încât să trimitem efortul la cât mai mare parte din structură, să lucreze cea mai mare parte”, a precizat Andrei Chiş.
Au învins echipe de la 38 de universităţi
Macheta turnului construit din lemn de balsa, un arbore tropical foarte uşor şi elastic, ce s-a dovedit a fi perfect pentru astfel de construcţii şi care rezistă la cutremure extrem de puternice, a convins juriul alcătuit din cei mai buni arhitecţi ai lumii. Concursul s-a desfăşurat în cadrul congresului „Earthquake Engineering Research Institute”, eveniment la care au participat cei mai renumiţi arhitecţi de pe mapamond şi au concurat echipele celor mai puternice universităţi de profil din lume.
Echipa României a fost alcătuită din nouă oameni, şapte studenţi de la Facultatea de Construcţii( Ana-Maria Carpea, Andrei Chiş, Iulia Fatan, Paul Musta, Sarkozi Norbert, Ţigănescu Alexandru şi Terec Mircea), doi studenţi de la Facultatea de Arhitectură (Coman Diana şi Greceniuc Alexandru) şi patru coordonatori (Prodan Ovidiu, Lupou Marius, Pârv Bianca şi Szende Szentesi).
Cei nouă studenţi au învins echipe de la 38 de universităţi de prestigiu din întreaga lume, printre care Stanford sau Universitatea California din Los Angeles. „Structura a fost testată la trei cutremure date de concurs, scalate de trei ori, ceea ce înseamnă că au fost puse pentru a fi testate la o machetă. După aceea, am vrut să testăm la un cutremur artificial şi am încercat să punem cel mai mare cutremur rezistat de masă şi nu am reuşit să o rupem”, spune una dintre studentele Facultăţii de Construcţii.
Iniţial s-au clasat pe locul II
Iniţial, munca acestora a fost răsplătită cu locul II, fiind astfel o nouă recunoaştere internaţională pentru învăţământul românesc, însă după recalcularea punctajului, ce a avut loc zilele trecute, studenţii români şi-au adjudecat locul I. „Iniţial am luat locul II, dar după ce am primit scoresheet-ul (fiecare echipă a obţinut mai multe rezultate la diferite probe, care se centralizau într-un scoresheet, în funcţie de care s-a făcut clasamentul final, după ce s-au oferit bonusurile şi penalizările) am observat că avem o greşeală: în loc de 5.82 lbs aveam 6.82 lbs la greutatea totală a machetei. Probabil, greşeala a fost din cauza oboselii. Noi le-am comunicat organizatorilor eroarea şi zilele acestea au verificat toate sesizările şi au schimbat rezultatele”, explică studentul zălăuan.
Astfel, conform spuselor sale, s-a modificat clasamentul iniţial: „Berkeley de pe locul întâi a căzut pe trei, UCLA de pe trei a urcat pe doi şi noi de pe doi am trecut pe locul întâi”, a menţionat Andrei Chiş.
Cazare şi transport, plătite din banii Primăriei
Universitatea clujeană are tradiţie în participarea la competiţia din Statele Unite ale Americii. Echipa care a participat anul trecut a obţinut premiul I la una dintre secţiunile concursului, în timp ce, în urmă cu doi ani, studenţii s-au întors cu un premiu III. „Am optat să particip la acest concurs pentru că este cel mai interesant din domeniul nostru în facultate. Am mai fost şi la un concurs de paste, dar nu se compară. Acesta e mult mai complex, ţine de foarte multe lucruri pe care le învăţăm sau urmează să le învăţăm în facultate, ne ajută să ne dezvoltăm noi ca persoane, la nivel de cunoştinţe şi ne ajută să socializăm între noi. Colaborăm cu studenţii de la arhitectură.Toate acestea ne ajută să lucrăm la ceva concret încă din timpul facultăţii”, mărturisea zălăuanul înainte de concurs.
De altfel, tânărul a reuşit să convingă atât Primăria Zalău, cât şi alte persoane fizice sau juridice să-i sponsorizeze deplasarea peste Ocean. Municipalitatea i-a alocat suma de 4.800 de lei, proiectul de hotărâre în acest sens fiind aprobat de consilierii locali în şedinţa extraordinară din luna februarie a acestui an. „Am luat parte la toate aceste lucruri datorită mai multor persoane fizice şi juridice. Am primit sprijin financiar de la Primăria municipiului Zalău şi de la unele firme locale. Le mulţumesc că au putut să mă ajute şi că au făcut-o fără reţineri. Banii acordaţi de Primărie au fost strict pentru cazare şi transport, dar pe lângă acestea au mai fost şi alte cheltuieli pe care le-am acoperit din celelalte sponsorizări”, a mai spus Andrei.
Nu ar refuza un master în SUA
Un alt student din Zalău, care a participat la competiţia din SUA, a fost susţinut de Primăria Zalău, în urmă cu doi ani. Este vorba despre Ionuţ Moisi care, alături de colegii săi, a obţinut, în 2013, premiul al III-lea la concursul de la Seattle. După absolvirea facultăţii, ajutat de municipalitate, Ionuţ Moisi şi-a găsit un loc de muncă în cadrul Primăriei.
Andrei Chiş, în vârstă de 21 de ani, absolvent al Colegiului Naţional „Silvania”, în prezent, student în anul III la Facultatea de Construcţii, specializarea Construcţii civile, industriale şi agricole, a mărturisit că deocamdată nu şi-a conturat vreun plan pentru viitor. Nu exclude însă un master peste Ocean. „Mai am un an în care pot să mă gândesc ce să fac pe viitor. Deocamdată nu ştiu, nu am planul făcut, să zic aşa. Nu cred că aş refuza un master în SUA, în cazul în care aş găsi ceva convenabil din punct de vedere financiar”, a concluzionat zălăuanul.
[…] Studenţii români au lucrat şase luni la construirea machetei, după cerinţele stricte impuse de juriul competiţiei, …read more […]
Al cui e copilul?Cine-i sunt parintii?
Felicitari Andrei!